Quartz uurwerk

De Amerikaan Warren Marrison demonstreerde in 1927 als eerste, tijdens een demonstratie bij Bell Laboratories, dat het mogelijk was om tijd te meten door gebruik te maken van het zogenaamde piëzo-elektriciteit effect. In 1959 slaagde Seiko er in om een handzame quartz klok te bouwen. Hoewel handzaam, het ding was 210cm hoog en 130cm breed. In 1962 was Seiko inmiddels in geslaagd om de quartz klok af te laten slanken tot een draagbaar formaat met een gewicht van 30 kilo. Deze marine chronometers werden toegepast bij tv en radiostations en Japanse scheepsindustrie. Twee jaar later tijdens de Olympische Spelen had een Seiko quartz klok een gewicht van 3 kilo.

Op 25 december 1969 werd in Tokio het eerste polshorloge met quartz aandrijving ter wereld gepresenteerd. Het horloge had een 18krt gouden kast met lederen band, er werden slechts 100 van gemaakt, en kostten hetzelfde als een keurige Japanse gezinsauto. Alle beschikbare horloges waren gelijk uitverkocht. De horlogewereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Quartz technologie blijft constant vooruitgang boeken met meer functies en geavanceerde variaties. Een quartz uurwerk is voorzien van een minutieus klein quartz Kristal dat elektronisch in trilling wordt gebracht. Deze trillingen (meestal 32.768 maal per seconde) worden door middel van een chip gedeeld tot een impuls per seconde en door een elektronische rotor en stator omgezet in een mechanische beweging naar het raderwerk dat de wijzers aandrijft. Door de hoge trillingen (frequentie) van het quartz kristal is een quartz uurwerk vele malen nauwkeuriger dan een mechanisch horloge. Het quartz uurwerk wordt gevoed door een batterij.

Zo heeft Seiko kinetic sinds 1988 steeds meer aanbod binnen de collectie. Kinetic uurwerken krijgen energie via een rond draaiende rotor en brengt zijn energie over via kleine raderen naar het elektronisch gedeelte en slaat het overtollige energie op in een condensator. Citizen heeft vanaf 1976 de Eco-Drive techniek steeds verder ontwikkeld en inmiddels zijn alle Citizen horloges voorzien van deze superieur techniek. Bij Eco-Drive uurwerken doordringt licht de wijzerplaat en wordt via een lichtgevoelige plaat omgezet in aandrijving energie.

Als een quartz horloge stil staat is het meestal de batterij, een defect in het uurwerk of verharde olie en vuil zijn redenen om tot reparatie over te gaan. Is er veel schade aan het uurwerk dan kan je beter het uurwerk geheel vervangen. Opent u nooit zelf uw horloge om een batterij te vervangen. De zeer kleine elektronische delen kunnen makkelijk beschadigen door kleine krasjes, vinger afdrukken of stof. Laat deze kleine reparatie over aan de specialist.

Op de hoogte blijven?

Voor informatie, de laatste trends, tips, nieuwe collectie, leuke acties en super aanbiedingen vul je je e-mail adres in en schrijf je je in. Een paar keer per jaar ontvang je dan een nieuwsbrief.

Nieuwsbrief