Tourbillion

Een technisch moeilijk realiseerbaar uurwerk dat in 1801 werd uitgevonden door Abraham-Louis Breguet en dat dient ter compensatie van de invloed van zwaartekracht op de balans van een zakhorloge, waardoor de precisie wordt vergroot. In een tourbillion (van het Franse woord voor wervelstorm) is het volledige echappement gemonteerd op een epicycloïdaal raderwerk in een "kooi" en maakt het een volledige omwenteling om de eigen as in een vast tijdverloop, meestal één minuut. In een polshorloge is het min of meer overbodig, maar dithorologische hoogstandje wordt gezien als een teken van technische expertise in moderne tijd.

Wegens de trend om deze complicatie toe te passen in de haute horlogerie introduceren horlogemakers nu creatieve variaties op het thema. De horloge industrie heeft de afgelopen twintig jaar een geweldige groei doorgemaakt, waarbij meer innovatieve technologie werd geïntroduceerd dan in de vierhonderd jaar die eraan vooraf gingen.

Deze vele uitvindingen leveren meer geavanceerde functies op een horloge door microcomponenten of een grotere nauwkeurigheid en stabiliteit met minder onderhoud. Vaak gaat er tientallen jaren onderzoek en testen aan vooraf. Na een traject van uitvindingen pas veel laten in een productie horloge verkrijgbaar bij uw horloge specialist.

Op de hoogte blijven?

Voor informatie, de laatste trends, tips, nieuwe collectie, leuke acties en super aanbiedingen vul je je e-mail adres in en schrijf je je in. Een paar keer per jaar ontvang je dan een nieuwsbrief.

Nieuwsbrief