Geschiedenis

De zonnewijzer werd uitgevonden rond 800 voor Christus. De zon valt op een rechtopstaande of schuin paal en daardoor valt er een schaduw op een tijdschaal. Door de tijdschaal kon je de tijd bepalen.

Een waterklok werd ontwikkeld omdat niet altijd de zon schijnt. Hierbij druppelt water van de ene pot naar de andere. Dit is rond 300 voor Christus door de Grieken bedacht.

Een kaars, waarop streepjes waren gezet, kon met zien hoe lang hij brandde. Deze werden gebruikt in de 10e eeuw.

De eerste mechanische klokken verschenen in de 12e eeuw in kloosters en gaven alleen de uren aan. Monikken wilden rust en regelmaat om op het goede moment te kunnen bidden. Deze klokken waren nog niet erg nauwkeurig en liepen vaak zeker een uur per dag voor of achter.

Het slingeruurwerk werd door de Nederlander Christiaan Huygens uitgevonden in 1656. Deze klokken waren voorzien van ook een minutenwijzer en waren op de minuut nauwkeurig per dag.

De scheepschronometer werd uitgevonden door de Engelsman John Harrison in 1762. Om ervoor te zorgen dat klokken nauwkeurig genoeg werden om gebruikt te kunnen worden voor navitagie op zee loofde het Engelse parlement een prijs uit van 20.000 pond. De prijswinnende klok van Harrison onderging een seereis van 5 maanden en had een afwijking van 1 minuut en 4 seconden.

Het eerste opwindhorloge werd uitgevonden door Jacquet-Droz in 1790 en werd verwerkt in een vrouwen armband dat met zijn vele edelstenen meer een sieraad was.

Zakhorloges werden met de handgemaakt en waren daardoor kostbaar maar populair bij de elite. Rond 1850 werden zakhorloges in productie genomen door een aantal fabrieken waaronder Omega. Deze zakhorloges waren nauwkeurig en betaalbaar voor een breder publiek aan rijken en directeuren.

Het eerste echte polshorloge werd ontwikkeld door Cartier in 1905 voor de piloot Alberto Santos die een goed afleesbaar uurwerk nodig had tijdens het vliegen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen officeren in het leger erachter dat het makkelijker was om snel een blik op het polshorloges te werpen, dan om een zakhorloge tevoorschijn te halen.Dit samen met de toenemende behoefte van de verschillende legeronderdelen om op dezelfde tijdstippen hun acties uit te voeren, zorgde ervoor dat legers hun officieren voorzag van betrouwbare Fortis horloges. Na de Eerste Wereldoorlog mochten de Europese en Amerikaanse officieren hun horloges houden, hiermee droegen zij bij aan het populairder worden van de polshorloge.

Het eerste automaat polshorloge werd uitgevonden in 1926 en geproduceerd door het Zwitserse Fortis horlogefabriek. Deze horloges waren praktisch omdat zij niet dagelijks opgewonden hoeven te worden en liepen zeer nauwkeurig.

's Werelds eerste elektronisch polshorloge was een uitvinding van de Bulova horloge fabriek in 1957. De uitvinding van de progressieve stemvork uurwerk was een revolutionaire technologie van ongekende precisie. De stroomvoorziening geschiedde door een batterij. Dit systeem was de voorloper van Quartz uurwerken die zijn intreden deed in 1969 door Seiko.

's Werelds eerste Quartz horloge dat is aangedreven door licht komt tot leven in 1976 en is een van de vele uitvindingen van Citizen. Al vele decennia heeft Eco Drive ongekend wereldwijd succes. Heden zijn deze horloges voorzien van ontelbare functies waaronder zender gestuurd of sateliet gestuurd.

De Kinetic horloge ziet voor het eerst het daglicht in 1988. Deze automatisch Quartz horloge is een gecompliceerde uitvinding met 23 patenten van het Zwitserse Jean d'Eve horlogefabriek. Later worden de patenten aan Seiko verkocht.

Citizen produceerde 's werelds eerste zendergestuurd horloge in 1993 en is nog altijd marktleider in radio-controlled horloges. Atoom tijdwaarnemende horloges ontvangen radio signalen en corrigeren uw horloge zodat hij gegarandeerd de correcte tijd en datum aangeeft binnen een continent of grote regio.

Citizen produceerd 's werelds eerste satelliet GPS horloge in 2011. GPS tijdwaarnemende horloges ontvangen satelliet signalen en corrigeren uw horloge zodat de tijd en datum altijd correct is overal ter wereld.

Op de hoogte blijven?

Voor informatie, de laatste trends, tips, nieuwe collectie, leuke acties en super aanbiedingen vul je je e-mail adres in en schrijf je je in. Een paar keer per jaar ontvang je dan een nieuwsbrief.

Nieuwsbrief