Geschiedenis

Vulkanische uitbarsting

Diamanten zijn, onder uitzonderlijke omstandigheden miljarden jaren geleden ontstaan. Koolstof kristalliseerde namelijk onder zeer hoge druk en zeer hoge temperatuur, zo'n 150 tot 200 km onder het aardoppervlak. Door vulkanische uitbarstingen vond de steen zijn weg naar het aardoppervlak en kwam binnen het bereik van mensenhanden. Het verkrijgen van diamant op niet al te grote diepte, behoord à 100 jaar niet meer tot de mogelijkheden.

Steeds meer werk en geavanceerde technieken moeten toegepast worden op extreme diepten om vandaag de dag diamanten te delven uit de aardbodem.

Diamantwinning vindt plaats in Zuid-Afrika, Australië, Rusland, India, Indonesië, Namibië, Zaïre en Botswana.

De mystiek van diamant

Diamant is de hardste van alle grondstoffen, omdat de atomen in het diamantkristal uiterst dicht op elkaar geperst zijn. Diamant heeft twee heel bijzondere eigenschappen. Zijn lichtbreking en zijn lichtspreiding zijn het hoogst van alle edelstenen. Daarom vertoont hij de meeste schittering en weerkaatst hij het licht met vele kleuren van de regenboog.

Om die eigenschappen ten volle tot uitdrukking te laten komen, moet de diamant volmaakt van vorm, volmaakt bewerkt zijn. Om dit te realiseren legt de diamant een lange weg af van diamantbewerkers. Alle fases gaan gepaard met veel vakkennis en precisie.

Al 2500 jaar worden diamanten bewonderd en verwerkt, maar pas 150 jaar is het technisch mogelijk om mooie diamantslijpsels te realiseren.

Keizers, koningen en maharadja's

Diamanten juwelen zijn altijd al een statussymbool geweest. Voor hen waren diamanten een manier om aan te tonen dat ze niet alleen welstellend waren, maar ook tot de uitverkorenen der aarde behoorden.

Hoe groter het koninkrijk, hoe meer diamanten verwerkt waren in sieraden, kronen, rijksappels, scepters en ceremonie zwaarden. Zo onder meer bij de hoven van sjeiks, sjas, maharadja's, keizers en koningen.

Kronen

Een kroon is een deel van de regalia, bijzondere voorwerpen die bij de functie van een vorst behoren en viel op door de uitbundige veroveringen en prachtige edelstenen.

Het moment dat een vorst voor het eerst een kroon op zijn hoofd krijgt geplaatst, is bij zijn benoeming. Kronen met een bijzondere faam worden gedragen vanwege hun prestige nog eeuwen later door hun opvolgers.

Cullinan diamant

De Cullinan is de grootste diamant die tot nu toe op aarde is gevonden, ruim 3106 caraat. De risico was zo groot dat bij het bewerken van deze steen het zou versplinteren dat bijna niemand er aan wilde beginnen.

De Cullinan werd met succes gekloofd en geslepen door de Nederlandse Asscher diamant Maatschappij in 9 grote en 96 kleine stenen.

De grootste, ruim 530 caraat, zit in de scepter van de Britse kroonjuwelen. Ook de andere 96 diamanten behoren tot de kroonjuwelen van de Engelse koninklijke familie.

Etalages vol diamanten

Vanaf halverwege de negentiende eeuw was er in ieder hoofdstad of grote stad een diamantair met etalages vol diamanten sieraden. Vorsten, adel, rijke kooplieden en welgestelden waren frequente klanten bij deze gerenomeerde diamantairs. Er was veel welvaart en veel vraag naar diamanten pronkstukken.

Edelsteen van liefde en eeuwige trouw

Diamant staat eeuwen synoniem voor rijkdom, succes en liefde. In de Indiase mythologie werden diamanten kosmische krachten toegeschreven. Astrologen adviseren hun klanten diamanten te dragen die hun lotbestemming kunnen beinvloeden. Met zo veel bovennatuurlijke krachten is het niet verwonderlijk dat vele mensen over de wereld hun liefde bezegelen met een diamanten ring.

Vandaag de dag heeft diamant zijn volle mogelijkheid bereikt om de volledige schoonheid van deze edelstenen te laten zien zodat het witte licht alle facetten uitstraalt als een baken. Moderne slijpvormen, polijsttechnieken en materialen bevrijden de diamant van ouderwtse zettingen en openden nieuwe perspectieven voor ons ambachtslieden om unieke sieraden voor u te creëren.

Sterren van het witte doek

In het begin van de twintigste eeuw vestigden 15 film studio's in Hollywood waar de grootste films geproduceerd werden en de hele wereld rond gingen. Deze mooie films vertolkten een glamour wereld en de actrices werden aanbeden door miljoenen.

Regelmatig waren Marilyn Monroe, Elizabeth Taylore en vele andere te zien in films met prachtige diamanten sieraden, hiermee was het grote publiek voor het eerst in contact met het concept "diamonds are a girl's best friend".

Het bereiken van een massapubliek

Halverwege de twintigste eeuw komt de moderne massareclame tot ontwikkeling omdat lokale mond tot mondreclame niet meer volstaat om producten succesvol te maken. Bovendien moet de consument met veel luxe artikelen nog vertrouwd worden gemaakt.

Diamanten sieraden beginnen in alle lagen van de bevolking gretig aftrek te vinden.

Beroemdheden

Meer dan ooit hebben gefortuneerden, diva's, fashionista's en celebrities een liefdesverhouding met diamanten sieraden. Een prachtige juweel gedragen tijdens een gebeurtenis, feest of op de rode loper trekt nog steeds de meeste aandacht en geeft iedere outfit de finishing touch met maximale uitstraling van chic, karakter en statement.

Bereikbaar voor iedereen

Zeldzame zaken zijn kostbaar en vele eeuwen waren diamanten sieraden alleen voor de rijken der aarde weggelegd. Tegenwoordig is in ons land een prachtige diamanten sieraad voor iedereen bereikbaar. Raadzaam is het wel dat wanneer men bezweken is voor de charme van diamanten, men zich laat adviseren door een diamantair.

Juweelco biedt de grootste collectie voor de scherpste prijzen, nog nooit is er zo'n verscheidenheid aan stijlen om uit te kiezen als vandaag de dag.

Op de hoogte blijven?

Voor informatie, de laatste trends, tips, nieuwe collectie, leuke acties en super aanbiedingen vul je je e-mail adres in en schrijf je je in. Een paar keer per jaar ontvang je dan een nieuwsbrief.

Nieuwsbrief