In Nederland

1400 - Een oud ambacht

Al meer dan 600 jaar staat Nederland wereldwijd bekend om zijn diamanten en sieraden. De Nederlanders hebben het diamant slijpen uitgevonden. Door de eeuwen heen zijn 's werelds grootste diamenten vertrouwd aan de Nederlandse vakmanschap en virtuositeit.

Misschien wel de beroemdste diamant ter wereld is de Koh-i-noor. Hij heeft bijna alle keizers, koningen, maharadja's, sjah's en sjeiks uit het Westen en Oosten toebehoren.

Koh-i-noor betekent, berg van licht, een enorme diamant van hoge kwaliteit met een gewicht van 186 karaat.

1586 - De diamantslijper

Deze ambachtslieden hebben als taak de facetten zodanig aan te brengen dat het licht optimaal van het ene facet naar het andere wordt gekaatst. De kennis voor dit veeleisende vak wordt al eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven. De nauwkeurigheid en finesse van het slijpen bepalen de schittering van de diamant. Het eerste geregistreerde diamantslijper werd in 1586 bijgeschreven in het register van Amsterdam.

1737 - VOC

De Braziliaanse rijke diamantvelden werden ontdekt. De VOC kreeg de alleen monopolie voor het verhandelen van deze grote voorraden diamant die naar Nederland werd verscheept om te slijpen en de hele wereld te voorzien van schitterend geslepen diamant.

1805 - Industriële ontwikkeling

Het karakter van de diamantbewerking veranderde onder invloed van de industriële ontwikkeling. Begin negentiende eeuw werd de diamant nijverheid ondergebracht in fabrieken met vele arbeiders die werkten aan slijptafels voortgestuurd door paarden.

Inmiddels waren vele fabrieken gebouwd met grote gevolgen voor de wijk met de bijnaam 'Diamantbuurt' en werden de omliggende straten naar edelstenen vernoemd, ook lieten de vele bedrijven huizen bouwen voor de directie en arbeiders van de fabrieken. Deze straten en gebouwen bestaan nog steeds en zijn Rijksmonumenten.

1840 - Coster Diamanten

In the early years, all the machines in diamond cutting factories literally driven by horsepower. The pioneering spirit of Mr. Coster made ​​sure his first diamond-cutting factory and steam power was used.

Coster was not only ahead of his time, he was also a huge perfectionist. Only the best was good enough and soon it rained assignments from home and abroad. One was an invitation from the British Queen Victoria to the famous Koh-i-noor diamond grinding again. The brilliance was highlighted by a new cut and was placed in the English crown.

1854 - Asscher Diamanten

Misschien wel het beroemdste diamantbewerkingsbedrijf, Koninklijke Asscher Diamanten Maatschappij werd in 1854 opgericht.

Het familiebedrijf ging van vader op zoon, onder wie enige zeer getalenteerde diamantslijpers zaten. Een eigen, achthoekige slijpsel werd ontwikkeld en op de markt gebracht als Asscher Cut. Deze strakke vorm vond internationaal gretig aftrek. Het bedrijf verkreeg absolute wereldfaam door de opdracht van de Engelse koning Edward VII om de Cullinan diamant te kloven.

De grootste diamant ooit, gevonden in Zuid-Afrika, ruim 3106 karaat. Het Nederlandse Asscher maatschappij kloofde de Cullinan tot 9 grote en 96 kleine stenen. De grootste, ruim 530 karaat, zit in de scepter van de Britse kroonjuwelen. Ook de andere 104 diamanten behoren tot de kroonjuwelen van de Engelse koninklijke familie.

De Oscar winnende Hollywood actrice Elizabeth Taylor die als diamant connaisseur geldt met haar enorme juwelen met grote diamanten, had een ring met een 33 krt Asscher Cut diamant van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

1865 - Boas Diamanten

De gebroeders Israel, Marcus en Hartog Boas waren succesvol diamantslijpers en handelaren. De hoogwaardig geslepen diamanten werden verhandeld over de hele wereld.

In 1897 werden de deuren geopend van de tweede Boas fabriek en was wereld's grootste stoom aangedreven diamantslijperij fabriek in de wereld, nog steeds gelegen aan de Nieuwe Uilenburgersstraat 173 te Amsterdam.

In 1898 werd wekelijks 10.000 krt ruwe diamanten geslepen wat voor een jaar omzet zorgde van toen 25 miljoen gulden. De diamantslijperij fabriek had ruim 800 medewerkers, diamantbewerker verdiende voor die tijd een hoge loon van 130 gulden per week.

1870 - Diamantcentrum van de wereld

Een nieuwe bloeiperiode brak aan in 1870 met de vondst van diamanten in de Nederlandse kolonie Zuid-Afrika en bracht ongekend welvaart voor het diamant vak en Amsterdam groeide uit tot diamantcentrum van de wereld, dat werk bood aan 12.000 diamantbewerkers en 1000 man werkzaam in de handel van diamanten.

1876 - Van Moppes Diamanten

De van Moppes hoofdkantoor in Amsterdam huisvest de diamantbewerkingsfabriek, diamant- en sieradenfabricage afdeling en groothandel. Verder had van Moppes groothandel kantoren over de hele wereld. Nieuwe wegen werden ook ingeslagen zoals industrieel diamant, diamant gereedschap en diamant polijstpoeder.

1890 - 's Wereld's eerste diamantbeurs

Amsterdam huist 's werelds oudste diamantbeurs, opgericht in 1890, op 17 september werden de statuten goedgekeurd door koning Willem III.

De vereniging beurs voor de Diamanthandel hanteert uiterst strenge normen en kent een kennis- en betrouwbaarheidsarbitrage. Het lidmaatschap is alleen voor handelaren in diamanten na onderzoek en ballotage.

1894 - Vakbond

De Algemene Nederlandsche Diamantbewerkersbond wordt opgericht in 1894. Het vakbondshuis is gelegen aan de Franschelaan in Amsterdam, ontworpen door architect Berlage, geldt als een voorbeeld van gemeenschapskunst. Tegenwoordig is er het nationaal vakbondsmuseum gevestigd. Werkgevers verenigden zich in juweliersverenigingen.Van oudsher werd het diamantvak overgedragen van vader op zoon.

De diamanthandel wijkt sterk af van normale industrieën. De handel in diamanten sieraden is niet alleen kapitaalintensief, maar draait ook op goed vertrouwen. Je moet worden geïntroduceerd en de screening is streng. Deze waarborgt een internationaal vermaarde diamantindustrie.

1907 - Internationale samenwerking

In 1907 kwam, op initiatief van de Amsterdamse diamantbeurs een internationaal samenwerking tot stand van alle bestaande beurzen: De Federatie van Diamantbeurzen. Nog steeds behartigt de vereniging de belangen en ziet toe op de naleving van de strenge regels die internationaal zijn opgesteld om de handel in diamante te reguleren en te waarborgen in het belang van de consument.

Huidig zijn er maar 29 diamantbeurzen op de wereld.

1933 - Federatie goud en zilver

Deze organisatie werd opgericht in 1933, is voor ondernemers in goud, zilver en edelsteenbranche in Nederland. De Federatie behartigt de belangen van vakkundig en ambachtelijke ondernemers die werkzaam zijn in de sectoren industrie, ambacht, groothandel en detailhandel op nationaal en internationaal niveau.

Het diamantinformatiecentrum van de federatie ondersteunt de media met informatie en door middel van persberichten brengt het centrum televisie, sites, radio, bladen en kranten op de hoogte van nieuwe producten en ontwikkelingen.

1960 - Belegging

Het meest in het oog springende rendement van de aankoop van een diamant is het dagelijks plezier van het dragen en bewonderen van een mooie diamant. Daarnaast is ook de waardevermeerdering van een diamant van belang.

Buiten een schilderij van een grote meester en een prachtige diamant zijn er haast geen beleggingen die zo goed renderen en zeker geen andere beleggingen waar zoveel plezier aan wordt beleefd.

Vanaf de jaren '60 tot heden heeft diamant gretig aftrek bij beleggers.

1979 - Juweelco

Het Haagse diamanten sieraden fabricagebedrijf Juweelco werd opgericht in 1979 en is beroemd geworden door zijn innovatieve, veelzijdige ontwerpen en grote collectie sieraden.

Vakbekwame ambachtslieden creëren stijlvolle sieraden. Ze gebruiken hiervoor de meest waardevolle materialen die op aarde voorkomen, namelijk platina, goud en diamanten.

1985 - NJU

In Nederland zijn er vele organisaties die de strenge kwaliteitseisen bewaken binnen de Juweliers- en diamantenbranche. Nergens ter wereld worden deze normen zoveel gecontroleerd.

De Nederlandse Juweliers- en Uurwerkbranche is de belangenvereniging voor erkende Nederlandse juweliers. De NJU is actief met informatie, opleidingen en heeft een consumentengeschillen comissie. Vanzelfsprekend is Juweelco vanaf zijn oprichting lid van de NJU.

1989 - Nieuwe diamant beurs

De Amsterdamse vestiging is 's werelds eerste beurs, huidig gesitueerd in een nieuw gebouw.

De Vereniging Beurs voor de Diamanthandel behartigt de belangen van de in Nederland aangesloten leden en ziet toe op de naleving van de strenge regels welke door de eigen beurs en in samenwerking met andere internationale organisaties zijn opgesteld om de handel in diamanten te reguleren en te waarborgen in het belang van de leden en de consument.

2007 - Diamant museum

Toeristen van alle continenten die geïnteresseerd zijn in diamanten en shoppen naar prachtige diamanten sieraden, reizen ruim 400 jaar massaal af naar Nederland. De culturele steden Amsterdam en Den Haag hebben een hoge concentratie aan diamantairs en trekken jaarlijks miljoenen toeristen die gecharmeerd zijn van diamanten juwelen.

Sinds 2007 is er zelfs een Diamant museum in Amsterdam, die neemt u mee op een reis van informatie. Een fascinerend verhaal dat u niet mag missen. Naast de permanente collectie is er een tijdelijke tentoonstelling van beroemde diamanten, sieraden en kronen van de hele wereld en uit alle tijdperken.

Heden

Nederland heeft nog steeds een florerende diamant industrie, diamanten met precieze proporties en sieraden onberispelijk afgewerkt, resulteren in toestromende toeristen uit de hele wereld naar Nederland op zoek naar prachtige diamanten sieraden.

Juweelco Juweliers heeft een extensieve collectie diamanten sieraden die u nergens in het land eerder zal tegenkomen. Modern, traditioneel of klassiek het is allemaal aanwezig.

Toekomst

Juweelco is een van de weinig overgebleven bedrijven die alle trajecten van het diamanten vak zelf in beheer heeft van het ontwerpen van sieraden, vervaardigen, groothandel en detailhandel.

Juweelco weet modern en tijdloos invloeden succesvol te combineren tot smaakvolle sieraden, waarmee het atelier van Juweelco zijn initiële broemdheid wist te vergaren. Alle leden van onze atelier team heeft een specialisme om juwelen te verwaardigen naar de groeiende behoefte van de consument aan uniciteit.

Op de hoogte blijven?

Voor informatie, de laatste trends, tips, nieuwe collectie, leuke acties en super aanbiedingen vul je je e-mail adres in en schrijf je je in. Een paar keer per jaar ontvang je dan een nieuwsbrief.

Nieuwsbrief