Verwerking

Diamanten delven

Diamanten zijn zeer zeldzaam en dus kostbaar. Van alle diamanten die nu gevonden worden, is slechts 15% geschikt om in een sieraad te verwerken. Ondanks alle moderne technologieën is het delven van diamant nog altijd zeer gecompliceerd.

Om 1 gram aan diamant te winnen moet 1.000.000 kilo waardeloos ruw gesteente worden gedolven, waarin de diamant verscholen zit.

De gesteente wordt getransporteerd naar een fabriek waar het door een doolhof van machines gaat om verbrijzeld te worden in steeds kleinere stukjes, om vervolgens geschud en gezeefd te worden door ronddraaiende machines. Dit proces wordt vele malen herhaald in een fijner variant. Vervolgens zijn er diverse sorteerbanden waar het fijne restmateriaal gescheiden wordt van diamant waarna diverse baden een eindproduct leveren.

Van het weinige diamant wat overblijft is 85% ongeschikt voor juwelen en wordt gebruikt voor gereedschappen en industrie. Het unieke kwaliteit van diamant is zijn hardheid en is 140 keer harder dan robijn of saffier.

Kloven en zagen

De kunst van het kloven en zagen van diamanten bestaat vooral in het berekenen van een dusdanige vorm en grootte van een uit ruwe diamant te halen geslepen eindproduct vol schittering, dat er zo weinig mogelijk materiaal verloren gaat.

Slijpen

Een diamantenslijper is lang bezig met het vormgeven van een diamant en het aanbrengen van 58 facetten of veel meer, die ervoor zorgen dat het licht zowel door het oppervlak als vanuit de kern wordt gereflecteerd.

De diamantslijper buigt zich over een grote draaiende diamantschijf waarvan de oppervlak bedekt is met een laag olie en diamantpoeder.

Met korte tussenpozen halen ze de diamant, die in een beugel is geklemd, van de slijpschijf om deze met een 10x vergrotende loep te bekijken of de facetten met de hoogste perfectie is geslepen.

Diamant slijpsels

Diamant is een zeldzame en fascinerende edelsteen. Het vormt steeds een uitdaging om deze kostbare natuurlijke grondstof meer en meer optimaal te benutten en meteen minimum aan verlies bij het slijpen. Daarom zijn er de laatste tijd nieuwe exclusieve vormen ontwikkeld.

Deze nieuwe slijpsels leveren een grotere schittering en een intenser charme door de vele extra facetten die de nieuwe diamantslijpsels veel duurder maakt.

Bij Juweelco kan de klant kiezen uit een grote voorraad losse diamanten in allerlei slijpsels en maten.

Ontwerpen

In het fabricagebedrijf van Juweelco creëren vakbekwame ambachtslieden stijlvolle diamanten sieraden.

Alle leden van onze atelierteam heeft een specialisme om juwelen te vervaardigen naar de groeiende behoefte van de consument aan uniciteit. Ze gebruiken hiervoor de meest waardevolle materialen die op aarde voorkomen, namelijk platina, goud en diamanten.

Losse diamanten

Een prachtige diamant uitzoeken van de grote collectie die Juweelco heeft aan losse diamanten en een sieraad laten ontwerpen en vervaardigen is een beleving. Graag willen wij u adviseren om een unieke juweel tot leven te brengen wat generaties lang gekoesterd zal gaan worden.

Strenge controle

Wie diamanten sieraden koopt doet dit in een sfeer van vertrouwen en een verwachting van kwaliteit, vakkundig advies en service.

Juweelco heeft de vertrouwen van zijn zeer ruime klanten kring vanuit heel Nederland en ver over de grenzen. De traditie van strenge controle op kwaliteit, baanbrekend technische innovatie en onderscheidende vormgeving zijn enkele expertises die Juweelco succes bezorgde.

Even binnen lopen bij Juweelco is dan ook beslist aan te raden; zij zullen u graag deskundig informeren.

Certificaat

Het certificaat beschrijft nauwkeurig alle karakteristieken die de waarde van die diamant bepalen. Deze internationale strenge normen worden ook wel de 4 C's genoemd.

4 C's zijn bepalend voor de waarde van diamant - Colour, Clarity, Carat en Cut

Colour

Diamanten zijn er in uiteenlopende kleuren. De gangbare kleuren zijn onderverdeeld naar zeldzaamheid en kwaliteit in internationaal geldende normen. De hoogste kwaliteit is volledig kleurloos de laagste kwaliteit zijn de geelachtige kleuren. Kleuren als houdgeel, roze en blauw hoogst zeldzaam.

Clarity

De helderheid van een diamant wordt bepaald door inwendige eigenschappen zoals de aanwezigheid van insluitsels. Een diamant is loepzuiver als deze vrij is van insluitsels, bij onderzoek door een expert met een loep die tien keer vergroot. Diamanten van de minst goede kwaliteit bevatten insluitsels die duidelijk zichtbaar zijn met het blote oog door een niet expert.

Carat

Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in carat. Een carat weegt 0,2 gram en is onderverdeeld in 100 puntjes.

Cut

Diamant wordt geslepen in vele vormen waarvan het briljant slijpvorm met zijn 57 facetten het populairst is.

Alle diamanten worden met een 10x vergrotende loep nauwkeurig bekeken, om uitgebreid de diamanten te certificeren. Het vergt jarenlange ervaring om diamanten juist te kunnen beoordelen. Een kleine schoonheidsfoutje kan een grote verschil in waarde betekenen.

Speciale gelegenheid

In een grijze wereld van namaak en bijou onderscheidt een diamanten sieraad vol leven met een prachtige fonkeling in alle kleuren van de regenboog. Wereldwijd is er steeds meer vraag naar traditie en kwaliteit voor memorabele gelegenheden zoals het behalen van een promotie of het sluiten van een deal, verloven, trouwen, geboorte van een kind of een jubileum.

Op de hoogte blijven?

Voor informatie, de laatste trends, tips, nieuwe collectie, leuke acties en super aanbiedingen vul je je e-mail adres in en schrijf je je in. Een paar keer per jaar ontvang je dan een nieuwsbrief.

Nieuwsbrief